Project Plantaardig Wonen

Summertime when the living is easy…. ’s-Zomers leven we in de tuin. Het huis kan ons, spreekwoordelijk, ‘gestolen worden’. Maar na drie weken vluchten we weer naar binnen. Buiten wordt het te nat.

Laten we het eens omkeren. Haal de tuin naar binnen en leef op de terrassen in de woning: één terras is de woonkamer. De planten zorgen voor de privacy net als in de tuin. Eén terras is de keuken. Hier filteren de planten de kooklucht en plukken we de kruiden. Een terras is je slaapkamer, ook weer omgeven door een plantenpracht, nu met rustgevende geuren. Het huis in deze maquette is helemaal op deze manier ontworpen. Daar binnen duurt de zomer een heel jaar lang. Al die jaren dat je er zal wonen.

Dit idee is een opstap naar een ultime duurzame woon- en werkomgeving. Omdat alles opnieuw doordacht wordt, kunnen alle bestaande conventies over wonen en werken worden losgelaten. De gezondheid staat centraal waardoor ook de toe te passen materialen, de omgang met afvalstoffen, de energievoorziening, het toekomstig onderhoud, de instandhoudingstermijn van de woning/werkruimte en het benodigde terrein, vanuit dat perspectief ontworpen worden.