Project Dongenvallei

Kinderboerderij ’t Valleike in de Reeshof te Tilburg wil een breder publiek trekken; De kinderboerderij ligt naast een strook grond waarvan de vruchtbare laag is afgegraven en de natuur zijn gang kan gaan. In deze strook heeft de Donge weer een meanderende loop gekregen; In de Reeshof hebben we veel eenmanszaken die vanuit huis ondernemen. Zij hebben met regelmaat ruimtes nodig waar overleg gevoerd kan worden: Deze drie gegevens zijn gecombineerd in dit ontwerp tot een aantal overlegplekken die door bedrijven gehuurd kunnen worden en waar gewerkt kan worden in een overweldigende natuurlijke omgeving.

Het bestaande gebouw van de kinderboerderij wordt uitgebreid met een carport en een entree voor het landschap-kantoor. Hier daal je met een trap naar een glazen gang die in het terrein is uitgegraven zodat je net met je hoofd boven maaiveld uit komt. Je kijkt dus op ooghoogte door de begroeiing en het gras dat door de Schotse Hooglanders wordt kort gehouden. Als door een loopgraaf ga je naar de plekken waar gewerkt en overlegd kan worden. Van uit de gang ga je een paar treden op zodat de werkbladen zich op de hoogte van het terrein bevinden. Het idee is dat als je van je laptop opkijkt je de insecten tussen het gras bezig kan zien. Door op ooghoogte in het landschap te zitten ervaar je de natuur vanuit een heel ander perspectief.